sammanyajag.blogg.se

Här skriver jag om livet som fru och tvåbarns mamma. Hur det går kombinera med att ha en reumatisk diagnos. Inget är för pinsamt eller för tråkigt att ta upp.

Första Cimzia

Kategori: #reumastim, #spondartrit, Allmänt

Så kom äntligen dagen då jag ska börja med den nya medicinen. Den sista på listan.
Det är med skräckblandad förtjusning som jag injicerar den.
Hoppet finns fortfarande att det är just denna som får min värk att avta. Vissa känner redan morgonen därpå att den hjälper och det vill jag gärna uppleva.
Samtidigt är jag nervös för eventuella biverkningar som kan visa sig. Men det är något jag inte kan påverka, jag kan bara ta denna och hoppas att jag får möjkighet att ta den i drygt sex månader så vi kan utverdera den ordentligt.
 
Jag tvättar ett ställe på benet, tar några djupa andetag, kollar på barnen som ser på. Vill inte visa exakt hur nervös jag är så efter kanske fem andetag trycker jag den mot benet och blundar.
Känner hur det svider mer och mer och det blir nästan outhärdligt ont. Plockar fram all min envishet och tjurighet så jag inte tar bort den i förtid. Känner att tårarna är nära men biter ihop och tvingar mig att hålla den kvar.
 
Detta var den värsta spruta jag tagit i hela mitt liv!
Jag har gjort en tatuering på bröstet men det var lätt som en plätt om man jämför med denna spruta.
Om två veckor ska jag ta nästa och jag hoppas verkligen att den gör mindre ont. 
 
Funderade ett tag om jag skulle ta den framför barnen eller om jag ska "dölja" att jag tar medicinen. Men jag kom fram till att inte dölja. Dom vet redan att jag har ont i kroppen och inte kan jobba så nu fick dom se att vad jag ska göra för att det ska bli bättre.
Den äldre på sju år ville bara titta på och hade inga frågor.
Den yngre på snart sex år frågade om hon också var tvungen att ta såna sprutor när hon var vuxen. Fick då förklara att jag tar dom för min onda rygg och fot så att det kan bli bättre. Hon var nöjd med det svaret och fortsatte kolla i sin målarbok.
Känns ändå bra att dom vet varför det ligger sprutor i kylskåpet och att det är min medicin som dom inte får röra.
Nu hoppas jag på det bästa.
 
 

KOMMENTARER:

  • Anonym säger:
    2018-08-27 | 10:39:35

    Hej. Har den givit effekt? Jag började med sprutan för 3 veckor sedan. Hälsning Jenny Granath

    Svar: Hej Jenny! Tyvärr hjälpte den inte mig. Efter 6 månader fick jag höga levervärden och då jag inte märkt av nån positiv effekt så fick jag sluta med den.
    Sophia Stenberg

Kommentera inlägget här: