sammanyajag.blogg.se

Här skriver jag om livet som fru och tvåbarns mamma. Hur det går kombinera med att ha en reumatisk diagnos. Inget är för pinsamt eller för tråkigt att ta upp.

Våga visa känslor

Kategori: #förändring, #reumastim, #spondartrit, Allmänt

Vem vill egentligen känna känslor som vi uppfattar som negativa?
Känna sig ledsen, deprimerad, arg eller nervös. Det är alla känslor som vi klassar som icke önskvärda.
Men vi får dom av en orsak och för att bli av med dom måste vi berarbeta dom och verkligen våga känna efter.
 
Att jobba emot en känsla och kämpa för att den ska tryckas undan ger oftast mer obehag i längden. För att inte tala om att det blir väldigt utmattande och tar mycket energi. 
Att lyfta fram den och verkligen gå till botten med den, att försöka ta reda på varför den dök upp, är väldigt jobbigt och obehagligt just när det sker, men det är det bästa du kan göra.
 
Om du inte känner sorg ibland så skulle du inte uppskatta glädjen du ändå känner. För att må bra måste du veta hur du ska hantera en period när du inte är på topp.
 
Som jag skrivit tidigare så är det ett tecken på styrka att visa känslor och be om hjälp. Det spelar ingen roll vad det är du ber om, stort eller litet, det viktiga är att du inte försöker klara allt själv in i det sista när du märker att det inte går. 
 
När du sen har fått verkyg som du kan använda hemma är det lättare att hantera alla känslor i tid, innan dom hinner sätta sig för djupt. 
 
Det viktigaste är ändå att inte hålla dom inne, trycka dom längst bak och hoppas att dom försvinner av sig själv. För det gör dom inte, tar du inte tag i det som drar ner dig, då kommer du bara hamna längre och längre ner och det blir svårare att ta dig upp.