sammanyajag.blogg.se

Här skriver jag om livet som fru och tvåbarns mamma. Hur det går kombinera med att ha en reumatisk diagnos. Inget är för pinsamt eller för tråkigt att ta upp.

Några funderingar

Kategori: #reumastim, #smärta, #spondartrit, Allmänt

1. Trodde att värken skulle minska när jag gick ner i vikt.
Det är något man brukar höra, gå ner i vikt så mår kroppen och lederna bättre. Och det tvivlar jag inte på, jag vet att det inte är nyttigt att vara överviktig.
Men när 27 kilo har försvunnit och lederna är minst lika onda som innan så är det väldigt svårt att inte vara lite besviken.
 
2. Träna är viktigt för oss med reumatism.
Det är bra för alla att träna, men för att våra leder inte ska bli mer stela så är det väldigt viktigt att hålla igång och mjuka upp dom. Jag känner att jag blivit starkare och att jag mår bättre psykiskt av att besöka gymmet, men som med allt annat vill jag att det ska märkas på värken att jag tränar och gör det "man ska göra" för att bli bättre.
 
3. Min reumatism har gjort mig starkare mentalt.
Jag trodde att mitt liv skulle ändras till det sämre när jag fick min diagnos. När man är 30 år ska man fokusera på barnen och sin familj, se till så att barnen har allt dom behöver och sätta dom först.
Men grejen är att jag har börjat sätta mig först många gånger, även om det låter konstigt, för om jag tar hand om mig så kan jag ta hand om mina barn. Jag kan vara den fru jag vill vara till min man. 
Jag har blivit så mycket starkare som person och mycket mera självsäker. Allt detta har jag min reumatism att tacka.för.
 
4. Allt är inte bra hela tiden.
Även om jag lärt mig hantera smärtan på ett bra sätt så har jag dåliga dagar då jag bara villö ge upp och känner att jag inte orkar mera. Att tillåta mig själv att må dåligt emellanåt är viktigt, så länge jag inte fastnar där nere i mörkret. 
 
5. Önskelista
Det jag kan sakna lite är ensamtid med min man, bara vi två utan barn. Att få äta en god middag, fika på stan, ta in på hotell eller åka och se en show. 
Visst har vi varit iväg några gånger och vi är ganska bra på att visa varandra uppskattning även när vi är hemma. Men jag tror att förhållandet mår bra av vuxentid utanför hemmets väggar.
 
Med allt det sagt så har jag verkligen världens bästa familj som lyfter mig och hjälper mig när det behövs.

Såhär är det

Kategori: #reumastim, #spondartrit, Allmänt

När jag tänker efter är det lite kul ändå hur tankarna och sättet kan ändras. Här listar jag några saker som har ändrats sen jag blev sjuk.
 
1. Vaknar aldrig utvilad.
Förr kunde det räcka med 6 timmars sömn någon natt för att jag skulle vakna hyfsat pigg och redo för dagen.
Nu kan jag med lätthet sova 12 timmar och ändå vara lika trött när jag vaknar. Kan inte minnas när jag vaknade och kände mig nöjd, bara njöt av att ligga och stäcka på mig på morgonen.
Nu när jag vaknar vill jag bara somna om för det första jag känner är smärta. Jag får verkligen dra mig upp ur sängen.
 
2. Dricker inte kaffe för att bli pigg.
Förr kunde jag inte dricka min kopp efter kl 18 för då somnade jag aldrig på kvällen. Kände jag mig trött så tog jag några klunkar så bev jag piggare. Nu kan jag dricka kopp, efter kopp, efter kopp och ändå inte känna nån skillnad.
 
3. Jag ljuger.
Nu är det kanske inte lika allvarligt som det låter. Men om nån frågar mig hur jag mår när jag inte alls mår bra, så säger jag ofta att det är bra. Eller att det är som vanligt. Det är inte alls bra! Jag har ont i varenda del av kroppen, varje timme, varje dag. Så har det varit nu i snart 5 år. Jag mår bättre psykiskt och jag kan hantera smärtan på ett bättre sätt än för nått år sen, men jag ljuger när jag säger att ALLT är bra.
Jag säger att jag håller hoppet levande om att hitta rätt medicin, men innerst inne har jag nog gett upp, jag har börjat acceptera, sakta men säkert, att jag nog får ha det precis såhär resten av mitt liv.
Hade jag inte haft Ronny och barnen hade jag nog mått väldigt mycket sämre, och nu ljuger jag inte..
 
4. Påverkad av vädret
Jag känner ingen större skillnad på verken om det är sommar eller vinter. Det som är jobbigt är när temperaturen växlar från dag till dag, eller när det blåser mycket en dag och den andra är det vindstilla.
Antingen får det vara kallt eller varmt, inte växla så mycket. 
 
5. Delegera i hemmet
Jag ställde bort disken, plockade upp från golvet, plockade barnens leksaker. Varför? Dom är stora nog att ta lite ansvar och plocka bort efter sig själva, på förskolan och skolan gör dom det utan problem så varför inte hemma? Jo, för att deras mamma gjorde det. Men inte nu, JAG har det ansvaret, att lära dom ansvar och jag är stolt över att jag har lärt mig det nu.
 
6. Är tacksam för små saker
När barnen säger att dom älskar mig, att jag är världens bästa mamma, att jag ger dom husmanskost, att dom tänker på pussar och kramar när dom tänker på mig.
Jag har varit så orolig över att dom bara ska minnas mig som en mamma som sitter i soffan med ont i ryggen och händer. Men jag har fått det bevisat nu att det inte är det dom förknippar mig med och det är jag så otroligt tacksam över.
Jag vill att jag och Ronny ska kunna göra grejer tillsammans, inte låta min reumatism komma ivägen för vardagsäventyr. Och även om jag inte kan följa med på allt han har planerat idag, så vet jag att han vill ha med mig i framtiden och att han försöker fixa så att jag kan göra honom sällskap.
Det gäller att fokusera på det positiva och se framåt med nyfikenhet och stark vilja.