sammanyajag.blogg.se

Här skriver jag om livet som fru och tvåbarns mamma. Hur det går kombinera med att ha en reumatisk diagnos. Inget är för pinsamt eller för tråkigt att ta upp.

Tips om motivationen sjunker

Kategori: Allmänt

Ingen kan hålla motivationen högst upp hela tiden när det gäller träning och kost. Ibland får vi dalar när orken och lusten blir mindre.
Tänkte dela med mig av några små knep som jag tar till, kanske kan nått av dom hjälpa även er.
 
1. Lunch med en vän.
  Att få träffa en god vän och bara snacka skit, gå lite på stan och äta lunch. All mat är inte onyttig, även om     du äter ute, så även om det känns som att jag unnar mig något så är det inte en onyttig dag.
 
2. Lyssna på favoritmusiken.
  Har varit ute på morgonpromenader denna vecka och i dag tog det verkligen emot att ta mig ut kl 8 på             morgonen. Hade mer ont än vanligt i både knä och fot, men så fort jag pluggade in spotify och startade min       spellista så kom jag igång. Det gjorde ont, men jag tog mig runt och det är det viktigaste. 
 
3. Jämför med början.
  När jag började min viktresa så tog vi mått på magen bland annat. Nu kan jag ibland tänka att jag fortfarande     har mycket mage kvar, men då tar jag fram måttbandet och jämför med hur den såg ut för drygt 1 år sen. Då     ser jag verligen att den har minskat och jag ser hur långt jag kommit. Att det verkligen har hänt saker och att     den kan bli ännu mindre om jag fortsätter kämpa.
 
4. Köp nya träningskläder
  Jag trodde inte att det spelade så stor roll vad jag hade på mig på gymmet. Men när jag köpte nya byxor så     längtade jag efter att få använda dom och gymmet lockade varje dag. Jag har haft ett linne undanlagt då det     varit för litet, men bara för nån vecka sen plockade jag fram det för att se hur långt jag hade kvar tills jag         kunde inviga det och gissa om jag blev förvånad när det visade sig att det satt perfekt! Känner mig verkligen     redo när kläderna åker på! Så visst spelar outfiten roll.
 
 
 
 
 

Stanna upp och njut

Kategori: #reumastim, #spondartrit, Allmänt

Låg igår kväll och tänkte på tiden innan jag blev sjuk. Så många saker som man tar för givet och som man bara gör utan att tänka efter. 

För mig är det viktigt att vara tacksam för det jag klarar av att göra och jag uppskattar dom små sakerna i livet mera nu.
Vill bara uppmana er alla att stanna upp och njuta av nuet och känna hur tacksamma ni är för allt och alla ni har i erat liv.
Här är några saker som jag är otroligt tacksam över.

1. Min familj.
    Mina barn som får mig att skratta varje 
    dag och som visar vad som är viktigt.
    Min man som är min klippa, han känner 
    mig nästan bättre än jag gör. Kärlek 
    som är äkta.

2. Min syster 
    Jag kan berätta vad som helst för 
    henne. Hon finns alltid där när jag 
    behöver någon att prata med.

3. Min envishet 
    Hade jag inte varit så otroligt envis tror 
    jag inte att jag skulle ha lyckats med att 
    gå ner i vikt. Jag hade inte hanterat 
    smärtan som jag gör idag. Visst kan 
    den ställa till det ibland, men jag ser 
    ändå den som positiv.

4. Gymmet.
    Ja, det är ibland väldigt motigt att ta 
     sig dit, men väl där så gör man av med 
    energi och jag känner mig stark. Jag är 
    stolt över mig själv när jag genomfört 
    ett pass och det är värt mycket.

5. Nya bekantskaper.
    Har genom olika grupper på sociala
    medier lärt känna många nya 
    människor. Kunskapen och tipsen som 
    vi delar med varandra är guld värt.


Nyttiga alternativ

Kategori: #reumastim, #spondartrit, Allmänt

Tänkte dela med mig av lite små matnyttiga tips.
Nu när vi går ner i vikt och tänker på vad vi äter så har vi märkt att det är svårt att hitta en nyttig och god sås, tex en man kan ha till kött eller kyckling. 
Vi hittade några sidor på internet som har många olika såser som är kalorifria. Såna har jag lite förutfattade meningar om, en nyttig sås som är god känns väldigt svårt att hitta. Men vi bestämde oss för att beställa hem några olika. Bland annat en ketchup som tyvärr inte var nån höjdare. Men samtidigt valde vi också en bbq sås som skulle ha lite hetta. Den var riktigt, riktigt god! Den ska vi köpa hem flera gånger och ringla över sommarens grillade köttbit.
Sen finns det ju så mycket mer än bbq. Vi hittade vinegretter, caesersallad, sylt, marmelad, sirap och dip. Det är bara att välja!
 
Vi hittade också proteinchips som lät intressanta. En med paprikasmak och en med grekisk. Om man vill lyxa till kvällsmålet en lördag så är dessa ett riktigt bra alternativ.
Vill man istället unna sig lite godis så finns det små påsar med både salt, sött och surt. Inga stora mängder, men det är inte det man är ute efter, det är bara för att få lite av den goda smaken.
Visst känns det att det inte är vanligt godis från affären, men mitt salta sötsug stillades ändå ett tag. Det är även ett bra alternativ till biogodis om man brukar vilja ha sånt.
 
Vi har börjat göra egna proteinbars som är bra mellanmål. Recept hittar vi såklart på internet. Dom är enkla att göra och blir faktiskt riktigt goda. Även där finns det många olika smaker, vi har testat chokladbollssmak som nog blev min favorit. Lite kladdiga och dom fastnar gärna i tänderna, men det fixar man enkelt med ett glas vatten som också är viktigt.
 
Vi brukade köpa proteinpudding som ett annat mellanmål men nyligt hittade vi ett pulver som man ska använda för att göra egen. Kanelbulle och salted caramel var två av smakerna. Det finns så många olika roliga smaker att man längtar tills man får äta nästa gång och då blir det kul att experimentera och prova sig fram. 
 
Det finns hur mycket som helst på nätet bara man lägger ner lite tid och kollar runt. Nyttigt kan smaka gott och det är så kul att känna att man kan äta gott utan att behöva tänka på kalorierna som man stoppar i sig. 
Nu har jag tur som har min man som är duktigt på att hitta dessa grejer och som lär mig vart och hur man hittar. Jag hade inte en tanke på att gå ut och googla tex "nyttig bbq" innan han nämnde det så jag hoppas nu att jag kan inspirera någon fler att kolla alternativen som finns. 
Hoppas nu att ni fått lite tips och att ni blev nyfikna på vad som finns därute. 
Lycka till med googlandet!