sammanyajag.blogg.se

Här skriver jag om livet som fru och tvåbarns mamma. Hur det går kombinera med att ha en reumatisk diagnos. Inget är för pinsamt eller för tråkigt att ta upp.

Det mentala måste tränas

Kategori: #reumastim, #spondartrit, Allmänt

Såg på nyhetsmorgon när Dr Mikael hade sin smärtskola. Dagens avsnitt handlade om långvarig smärta vilket känns väldigt aktuellt för mig efter snart 8 år.
Mycket han sa höll jag med om, men framförallt en sak och det gällde den psykiska biten. 
Att om man inte lär sig acceptera att smärtan alltid kommer finnas där så blir livet så mycket svårare. 
Att hela tiden kämpa mot det onda och tro att man kan besegra den så den försvinner, det är sån onödig energi som går åt, den behövs till annat.
Att man borde få veta från läkare att det finns hjälp att få, av psykolog eller kurator, som är specialiserade på just smärta. Det borde vara en självklarhet.
Men samtidigt så måste man vara mottaglig för den hjälpen, annars är det bortkastad tid.
Jag fick hjälp av en psykolog efter något år med smärta och det förändrade mitt liv. Det är det bästa beslut jag tagit. Men hade jag gått dit tidigare hade det nog inte hjälpt lika mycket. Jag hade inte varit redo för orden som sas.
Det kan låta hårt att man måste förstå och acceptera att livet kommer vara såhär, men när man gjort det så går det leva med daglig värk, år efter år.
Även om jag har mina dalar så är dom korta och grunda.  Topparna är så många flera och så mycket högre att jag vet att jag kommer klara detta, så länge jag tänker på att jobba med mitt psyke varje dag för att hålla det starkt.