sammanyajag.blogg.se

Här skriver jag om livet som fru och tvåbarns mamma. Hur det går kombinera med att ha en reumatisk diagnos. Inget är för pinsamt eller för tråkigt att ta upp.

Öppen reumatiker

Kategori: #reumastim, #spondartrit, Allmänt

Att kost och rörelse är nyttigt för alla, det vet vi om. Men för oss med mycket inflammationer och smärta så är det nästan nödvändigt att röra på oss. 
Vissa mår bättre av att lägga om kosten, andra märker inte skillnad alls. Jag tillhör den senare gruppen, min smärta ökar inte om jag äter skräpmat och jag får inte mindre ont om jag äter nyttigt. Men vad som gör skillnad är träning. 
Först så är det mentalt skönt att få svettas och ta i, bli lite arg och öka nått kilo på hantlarna. Sen så är det viktigt att ha muskler som bland annat hjälper till med hållningen. När man har ont så drar man ofta fram axlarna och spänner sig, nacken hänger neråt och man sitter med böjd rygg. I alla fall så är det så för mig. 
Nu har reumatikerförbundet inlett ett samarbete med Vårruset som jag har sprungit två år i rad. Superkul om detta kan få flera att delta och utmana sig själva. En app som heter ELSA finns för reumatiker där man kan logga sina dagar. Allt ifrån hur man mår och vilka mediciner man tagit, till hur mycket man har rört sig. ELSA har skickat ut träningströjor till oss som skulle delta i Vårruset i år och den bär jag med stolthet. Den är så skön och såklart visar jag gärna upp den på gymmet. 
I början när jag fick min diagnos så skämdes jag lite över att jag hade en "gammal" sjukdom. Men nu pratar jag mer än gärna om reumatism och smärta och visar att vi reumariker är vara starka och göra allt vi bestämmer oss för.
Här är några bilder från ryggpasset jag och min man körde förra veckan.
Vill bara lägga till att jag faktiskt tar i på bilderna, så det är inte alltid så smickrande :)