sammanyajag.blogg.se

Här skriver jag om livet som fru och tvåbarns mamma. Hur det går kombinera med att ha en reumatisk diagnos. Inget är för pinsamt eller för tråkigt att ta upp.

Småsaker att tänka på

Kategori: Allmänt

Att kräva att andra ska förstå vad jag går igenom gör jag inte. Tror det är väldigt svårt att helt sätta sig in i hur det känns varje dag.
Men jag hittade  några punkter som jag tyckte var ganska bra, men har ändrat dom lite så det är mer inriktat mot mig. 
Några små saker som kan hjälpa till att förstå mig och min sjukdom bättre.
 
1. Bekräfta min sjukdom
Jag vet att jag har en osynlig sjukdom och att man inte alltid kan se på mig hur dåligt jag mår. Men bara för att min sjukdom inte alltid syns betyder det inte att jag inte kämpar med den. Läs på om den kroniska sjukdomen och försök att sätta dig in i min situation. Googla spondartrit, finns mycket att läsa.
 
2. Jag kan ha bra dagar.
En bra dag innebär dock inte att jag har blivit mirakulöst frisk. Unna mig dessa dagar, för tack vare dem blir jag bättre rustad att ta mig igenom de betydligt tyngre dagarna.
 
 
3. Ha tålamof med mig.
Jag vet att mitt eget tålamod kan tryta de dagar jag har befinner mig i ett skov. Smärtan gör mig helt enkelt lättretlig, irriterad och väldigt känslig. Genom att bevara lugnet hjälper du också mig att vara lugn. Jag vill minst av allt gräla med dig, du är trots allt något av det finaste jag har i livet. Men lite av ansvaret ligger även på mig att försöka hålla humöret uppe.
 
4. När jag säger att jag har ont, då har jag riktigt ont.
När du frågar hur jag mår och jag svarar att jag har ont, då menar jag det jag säger, att varenda kroppsdel värker som in i bomben och att jag inte riktigt vet vad jag ska ta mig till.
 
 
5. När jag säger att jag är trött och utmattad, då är jag det, även om jag ser pigg ut.
Jag har inte själv varit förberedd på hur värken kan suga musten ur hela kroppen, göra mig sömnlös natt efter natt eller göra mig så sliten att hur mycket jag än sover känner jag mig inte piggare. Det här är alltså ingen vanlig trötthetskänsla, utan en utmattning så stor att den kullkastar hela min vardag.
 
6. Skriv ner saker.
Minnet är mycket sämre än tidigare, så att skriva ner saker jag ska komma ihåg hjälper mycket. Allt från inköpslistor till möten eller vardagliga saker som ska göras hemma.
 
7. Bara lyssna.
Ibland kan att bara lyssna, utan att ge råd eller tips, vara den bästa medicinen mot en dålig dag.
 
 
8. Jag finns här för dig med.
Bara för att jag har ganska fullt upp med min värk betyder det inte att jag inte har tid eller ork för dig när du behöver mig.
 
9. Tänk på att vi ser olika på smärta
Smärta är inte nödvändigtvis samma sak för mig som den är för dig. Det är en stor skillnad på att ha ont någon gång ibland och på att ha ont varje dag. Försök så gott du kan att se smärtan utifrån mitt perspektiv också.
 
 
10. Kom med förslag.
Är inte alltid jag orkar hitta på och förleslå en aktivitet för oss att göra, men jag är med än gärna med på olika aktiviteter som ni föreslår. Jag älskar att vara ute och göra roliga saker tillsammans med er!
 
Nu har jag tur. Har världens bästa familj och vänner som ställer upp för mig och som förstår att jag ibland har för ont. 
Ni är guld värda allihopa